English Deutch Dutch

kies taal:

 

Vijf E-veerboten voor Arriva Denemarken

 

De Damen Shipyards Group heeft vijf van zijn 2306 E3 elektrische veerboten geleverd aan Arriva Denemarken in Kopenhagen, waar het bedrijf de schepen exploiteert in naam van het Deense openbaar vervoerbedrijf Movia. De schepen zijn gebaseerd op wat Damen zijn 'E3-filosofie' noemt - milieuvriendelijk, efficiënt in gebruik en economisch levensvatbaar. 

 

 

Damen zei dat het verbeteren van de efficiëntie en het verminderen van de milieu-impact van de schepen begon in de vroegste conceptfasen. Zo werd bijvoorbeeld de computationele vloeistofdynamica (CFD) toegepast op het ontwerp van de romp, waardoor de weerstand in het water werd geminimaliseerd, terwijl een uitgebreide simulatie werd toegepast om de energieoverdracht tussen de accu's en de motoren te optimaliseren. De veerboten zijn uitgerust met twee elektromotoren van 40kW als hoofdvoortstuwing, met een enkele boegschroef van 25kW, met een potentiële accucapaciteit van 120-300kWh.

Geïnformeerd door een netwerk van sensoren die in het schip zijn ingebouwd, zei Damen dat de afdeling voor monitoring op afstand in staat is om een dashboard in te stellen voor het volgen van factoren zoals vaarpatronen, de levensduur van de accu's en de golfdynamiek. Dit maakt het mogelijk om de werking af te stemmen op een grotere efficiëntie en minder stilstandtijd voor onderhoud.

In nauwe samenwerking met andere leveranciers, waaronder Eekels, Echandia Marine, Heliox en Staubli, heeft Damen een wallaadoplossing ontwikkeld waarvan gezegd wordt dat het slechts zeven minuten duurt om de veerboten op te laden aan het einde van elke reis die ze maken. Met name het laadsysteem is voorzien van een auto-mooring systeem om een veilige verbinding tussen het schip en de laadinfrastructuur te garanderen.

Als bijdrage aan de verduurzaming van het openbaar vervoer in Kopenhagen verminderen de veerboten volgens de exploitanten de totale NOx-uitstoot van de stad met 2,5%, de CO2-uitstoot met 10% en de uitstoot van fijnstof met 66%.

Trots zij wij op onze bijdrage bij dit project! Johnson Controls HVAC bouwde namelijk onze efficiënte Clion-Marine CH-IN inverter chillers in.  

 

 
jachten